Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nyilatkozat influenza oltáshoz

2009.02.04

Nyilatkozat.

 

Alulírott /név/.......................………....…………. /szül.idő/ ……… év ……………… hó ........ nap tanúsítom, hogy engem szóban és írásban felvilágosítottak a Fluval A+B védőoltás után estlegesen jelentkező mellékhatásokról.
   
Az influenza oltást követő mellékhatások ritkán fordulnak elő. Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltást követően a vakcinától nem alakulhat ki influenza fertőzés. Az oltást követő légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki.
 
Helyi mellékhatások: A leggyakoribb mellékhatás az oltást követően a beadás helye körül kialakuló bőrpír, mely általában 48 órán belül megszűnik.

 

Általános mellékhatások:

1.      Láz, rossz közérzet, izomfájdalom nagyon ritkán előfordulhat. Ezek a reakciók 6-12 órával az oltóanyag beadását követően alakulhatnak ki és 1-2 napig tarthatnak.
2.      Azonnal kialakuló allergiás túlérzékenységen alapuló shock, halálos kimenetelű, heves allergiás reakciók azon egyéneknél alakulhatnak ki, akik tojásfehérjére vagy az oltóanyag más összetevőjére túlérzékenyek. (Akiknél korábbi influenza oltások során nem alakult ki allergiás reakció, nagy valószínűséggel jelen oltás során sem jelentkezik.)
3.      Agyvelő-károsodás, idegrendszeri szövődmények.

 

Súlyos reakciónak tekintendők az alábbiak: helyileg kiterjedt duzzanat és pír az oltás területén, amely beszűrődött és -farizomba történő oltásnál- a comb elülső-oldalsó felszínének nagyobb részét, illetve -vállba történő adásnál- a felkar körfogatának nagyobb részét érintette. Súlyos általános tünetnek tekintendő a 39,5°C feletti láz az oltás után 48 órán belül, allergiás túlérzékenységen alapuló shock, hörgőgörcs, gégevizenyő, ájulás-izomgyengeség, valamint elhúzódó hozzáférhetetlenség, tudatzavar, gyermekeknél hosszantartó befolyásolhatatlan magas hangú sírás 4 óránál hosszabb időre, 72 órán belül fellépő görcsök vagy agyvelőbántalom.

Enyhe allergiás tünetek esetén Calcium pezsgőtabletta mérsékelheti a panaszokat. Duzzanat, izomfájdalom vizes borogatással enyhíthető. Láz csillapítására alkalmasak: pl. Algopyrin, Demalgon, Aspirin, Kalmopyrin és egyéb lázcsillapítók.

 

Nem várt mellékhatások esetén a háziorvosi rendelőben jelentkezhet ellátásra, tel.: 387-705. Ügyeleti időben a gönci ügyeleten kérhető segítség, tel: 388-053.

Az oltással elért védettség kb. 2 hét alatt fejlődik ki és hónapokig tart. Az oltást minden év őszén ajánlatos megismételni.

 

Tudomásul veszem, hogy az oltás nem kötelező, ezért a kockázatot én vállalom. A ki nem védhető esetleges szövődmények jelentkezése esetén az oltást végző vétlen személlyel szemben mindenféle kártérítési, vagy felelősségre vonási eljárás jogáról lemondok. Esetleges egészségkárosodás esetén kártérítési igénnyel léphetek fel a gyártó cég ellen.

A gyári tájékoztatót elolvastam, megértettem. A védőoltásba való beleegyezésemet a tájékoztatás megértése alapján minden kényszertől mentesen adom. Ennek alapján kérem, hogy a fenti, influenza elleni védőoltásban részesítsenek.  

 

Boldogkőváralja, ....... év ………….. hó ……… nap

………………………………………………………..
aláírás
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.